top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

Σε αυτό το κεφάλαιο:

MOB MAN OVER BOARD

ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΑΓΟΥ

MOB MAN OVER BOARD

 

Ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων ιστιοπλοΐας είναι αφιερωμένο την ασφάλεια των επιβαινόντων.. Στην ιστιοπλοΐα  δεν έχουμε την ταχύτητα ενός ταχύπλοου να αποφύγει έναν κακό καιρό, αλλά έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα, την ναυτοσύνη και την γνώση ώστε να αποφεύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις για το πλήρωμα και το σκάφος. Η κακοκαιρία είναι ένας σημαντικός παράγοντας διότι εκεί δοκιμάζονται τα πάντα σε άκρες συνθήκες, από το σκάφος μέχρι το πλήρωμα μας. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πέσει ένας άνθρωπος στην θάλασσα. Αν παρακολουθήσουμε το παρακάτω σκεπτικό θα αντιληφθούμε    την ταχύτητα αντίδρασης που χρειάζεται. Αν υποθέσουμε ότι ένα σκάφος τρέχει με 7 μίλια, θα εχουμε τα παρακάτω :

7 Ναυτικά μίλια Χ 1852 μτρ = 12,960 χιλιόμετρα.

12,960 χιλιόμετρα / 3.600 δευτερόλεπτα/ ώρα =  3.6 ΜΕΤΡΑ ΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος αν πέσει από την πλώρη από  ένα δωδεκάμετρο σκάφος,

ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ !

 

Έχοντας αυτό το σκεπτικό κατά νου σημαίνει ότι η αντίδρασή μας

πρέπει να είναι κυριολεκτικά αστραπιαία.

Οι καιρικές συνθήκες τις περισσότερες φορές δεν ευνοούν την γρήγορη αντίδραση του πληρώματος. Για αυτό και πρέπει χωρίς δισταγμό να πράξουμε ΑΜΕΣΑ τις παρακάτω κινήσεις χωρίς δισταγμό και χρονοτριβή.

  1. Πετάμε το σωσίβιο πέταλο στον ναυαγό, που βρίσκεται έτοιμο στο σκάφος στα κάγκελα του σκάφους, μαζί με τον επιπλέοντα λαμπτήρα, στον ναυαγό ή/και οτιδήποτε άλλο αντικείμενο (πχ μαξιλάρες)  επιπλέει και πιστεύετε ότι μπορεί να καταδείξει την θέση του ναυαγού. Αν είναι πρωί μπορείτε να ρίξετε ακόμα και καπνογόνο στη θάλασσα  Μπορούμε αν έχουμε να πετάξουμε και το DAN BUOY

image287.jpg

2. Φωνάζουμε ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΘΆΛΑΣΣΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ ώστε να αφυπνισθεί το υπόλοιπο πλήρωμα.

 

    3. Βάζουμε έναν να δείχνει με το χέρι του την ακριβή θέση του ναυαγού.

Πατήστε στο GPS to κουμπί του ΜΟΒ καλώντας  με PAN PAN  και ενεργοποιήστε το EPIRB

   4. Μετράμε τον χρόνο από την στιγμή του συμβάντος ώστε να ξέρουμε στην επιστροφή, πόση ώρα χρειαζόμαστε για επιστροφή από το σημείο έναρξης.

image288.jpg

5. Αν η μηχανή του σκάφους είναι δυνατή και αξιόπιστη την βάζουμε μπροστά και καθοδηγούμε το σκάφος με την μηχανή και τα πανιά. Ας μην ξεχνάμε ότι πειραματισμοί δεν χρειάζονται, ιδιαίτερα σε πραγματικές συνθήκες και με πλήρωμα ανεκπαίδευτο και σε δυνατό καιρό.

      6. Ο καπετάνιος κάνει ένα γρήγορο σχέδιο ώστε να ξέρει ο κάθε ένας τι θα πράξει. Να σημειώσουμε εδώ την κάκιστη ψυχολογία του πληρώματος σε τέτοια περίπτωση, γιατί κυριαρχεί τρόμος, μούδιασμα και πανικός στο πλήρωμα αν οι συνθήκες είναι άσχημες. Όποιος πέσει στην θάλασσα ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένας δικός μας άνθρωπος, οπότε κυριαρχούν άσχημα συναισθήματα.

​    7. Αν χαθεί η οπτική επαφή για περισσότερο από ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ συνιστάται να καλέσουμε μέσω VHF στο κανάλι 16  MAYDAY. Εξίσου εύκολο είναι και να το ακυρώσουμε εφόσον έχει βρεθεί ο ναυαγός. Καλλίτερα να ακυρώσουμε ένα MAYDAY παρά να χαθεί άνθρωπος. Αν είναι νύχτα, το MAYDAY δίνεται ΑΜΕΣΑ

 

    8. Ενώ γίνεται η διαδικασία ΜΟΒ ένας από το σκάφος ετοιμάζει το LIFESLING- δλδ το σχοινί που επιπλέει και ετοιμάζεται να το ρίξει στο νερό ώστε να απλωθεί και να περικλείσουμε με αυτό τον ναυαγό κατά την διάρκεια της ανάκτησης, και ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΝΤΑ.

    9. Αν ο ναυαγός είναι αναίσθητος, κάνουμε σχεδιασμό ώστε ένα μέλος του πληρώματος να πέσει στην θάλασσα δεμένος  από το σκάφος, και με σωσίβιο φορεμένο, ώστε να περισυλλέξει και να βοηθήσει τον ναυαγό.

image289.jpg

10.  Αφού κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις με το σκάφος, εφόσον φτάσουμε κοντά του, μπορεί να χρηστεί να σβήσουμε την μηχανή ώστε με ασφάλεια να ανέβει και πάλι απάνω. 

   11.Τον ναυαγό τον μαζεύουμε από την υπήνεμη μεριά του σκάφους αν είναι δυνατόν. Αυτό γίνεται γιατί το σκάφος έχει μεγαλύτερη πλευστότητα από το σώμα ενός ναυαγού, δλδ ο ναυαγός μένει περισσότερη ώρα ακίνητος σε ένα σημείο.

   12. Η ανάκτηση του ναυαγού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα από την πρύμνη του σκάφους. Οι πλατφόρμες και οι πασαρέλες είναι κατάλληλες μόνον όταν δεν έχει δυνατό καιρό. Αν έχει ψηλά κύματα υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί από το σήκωμα και απότομο ανέβασμα της πρύμνης.

image290.jpg

13.  Συμβουλή : όταν είναι ο καιρός δυνατός, σε κάθε περίπτωση να φοράτε τα νέου τύπου σωσίβια όπως και τις ζώνες ασφαλείας , ειτε είσαστε μόνοι απάνω στο σκάφος ειτε είσαστε με παρέα.

   14. Σε κακοκαιρίες , ιδιαίτερα οι αθλητές ιστιοπλόοι ανοιχτής θαλάσσης έχουν και πρόσθετο εξοπλισμό , από φακό αδιάβροχο μαζί τους μέχρι και PLB – Personal locator beacon- (προσωπικό epirb).

image291.png

ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣA

  • Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί στο νερό, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα πρώτα λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία θαλάσσης δεν του προκαλεί προβλήματα, όπως η υποθερμία.

 

  • Όταν το ανθρώπινο σώμα αρχίσει να χάνει θερμοκρασία καιαποκτήσει

  • Α) Θερμοκρασία μικρότερη των 35 βαθμών κελσίου αρχίζει ρίγος.

  • Β) Κάτω από τους 30 βαθμούς επέρχεται λιποθυμία και κάτω από τους 24 βαθμούς ο οργανισμός πλέον δεν επιβιώνει.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Μετά από μελέτες  σχετικά με την ψυχολογία ενός ανθρώπου στην θάλασσα  ΜΟΒ ακολούθησαν τα παρακάτω:

Οι σκέψεις που περνάνε σε ένα άνθρωπο στην θάλασσα είναι

  1. Το κατάλαβαν ότι είμαι στην θάλασσα?

  2. Τι κάνουν τώρα?

  3. Πως μπορώ να αυτοπροστατευτώ  και να βοηθήσω στην διάσωσή μου?

 

Τα περισσότερα θύματα  ΜΟΒ που έπεσαν από το σκάφος και δεν περισυλλέγησαν έγινε

  1. γιατί η θέση τους δεν έγινε γνωστή

  2. Ορισμένα σώματα που περισυλλέγησαν έδειξε ότι εξέπνευσαν από τη  ΚΟΥΡΑΣΗ και όχι από πνιγμό

  3. Άνθρωποι που περισυλλέγησαν  και παρέμειναν στην επιφάνεια του νερού, έκαναν οικονομία ενεργειών και παρέμειναν κοντά στο σημείο που έπεσαν, έγινε συντομότερα η περισυλλογή.

  4. Έγινε φανερό ότι τα άτομα που προηγούμενα είχαν γνώσεις του ΜΟΒ και τις τήρησαν , αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσης με την άτυπη συνεργασία τους.

 

Σαν συμπέρασμα στατιστικά και παράλληλα οι  οδηγίες σε όποιον είναι σε κατάσταση ΜΟΒ είναι τα εξής:

 

  • Άμεσα με την περίπτωση του ΜΟΒ  και με την ανακοίνωση του στα μεγάλα σκάφη, θα ακουστεί από την κόρνα του καραβιού  το διεθνές σήμα του ΜΟΒ είναι  το γράμμα Ο στον κώδικα Morse ΔΛΔ ΤΡΕΙΣ ΜΑΚΡΟΣΥΡΤΟΙ . Παράλληλα και άμεσα ενημερώνεται το Λιμενικό σώμα

  • Αν βλέπετε, το σκάφος  κατά τον συντομότερο χρόνο, θα ξαναγυρίσει  πίσω, ακριβώς πάνω  στην πορεία  που πήγαινε. Αυτό σημαίνει ότι με μια απλή στροφή  πορεία να γυρίσει,  η αν είναι βράδυ και δεν έχετε οπτική επαφή, θα κάνει πχ την στροφή  Williamson   και θα ξαναβρεί το ίχνος της πορείας του.

  • Μην πανικοβληθείτε και αρχίσετε να κολυμπάτε προς το μέρος του σκάφους, παρά προσπαθήστε να δημιουργήσετε με παντελόνι ή άλλο ρούχο μια  επιφάνεια πλεούμενα σαν μαξιλάρι κ.λπ Αν κολυμπήσετε το πιθανότερο είναι μέσα σε ελάχιστα λεπτά να κουραστείτε.

               

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΑΓΟΥ

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανευρεθεί ένας ναυαγός. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ είναι να τον βλέπουμε !!

Ακόμα και στην περίπτωση που είναι δύσκολο να τον βλέπουμε λόγω των κυμάτων , είναι δυνατόν να υπολογίσουμε το σημείο του και αν κάνουμε σωστές κινήσεις είναι πάρα πολύ πιθανόν να τον βρούμε άμεσα.

image292.jpg

ΣΤΡΟΦΗ Williamson

image293.jpg
image294.png
image295.jpg
ΜΟΒ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page