top of page

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Σε αυτό το κεφάλαιο:

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΊΑ

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ  ΤΗΣ ΓΗΣ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΝΕΜΟΣ

ΝΟΜΟΣ BUYS BALLOT

ΔΥΝΑΜΗ CORIOLIS

∆ΥΝΑΜΗ ΒΑΡΟΒΑΘΜΙΔΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

ΙΣΟΒΑΡΕΙΣ  ΚΑΜΠΥΛΕΣ 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ- ΚΥΚΛΩΝΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ  -ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ

ΚΑΙΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

ΜΕΛΤΕΜΙ   ΕΤΗΣΙΑΙ 

ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ KΑΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΆΝΕΜΟΣ

ΥΕΤΟΣ ΣΥΝΝΕΦΑ ΒΡΟΧΗ ΟΜΙΧΛΗ

AΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΦΩΝ

ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΥΝΝΕΦΩΝ

ΑΥΡΑ

Πρακτικές ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΊΑ

 

Μετεωρολογία – Η επιστήμη που μετράει τα μετέωρα-Υπεράνω

Από την αρχαία εποχή ο άνθρωπος ασχολήθηκε με τα υπεράνω- Σύννεφα, Ήλιος αστέρια κ.λπ. Αργότερα από τον 5ο αιώνα οι Έλληνες  είχαν ασχοληθεί επισταμένα με την Μετεωρολογία για πρακτικούς λόγους.

Τα πιο γνωστά :  Διαβάζοντας τον Όμηρο αναφέρονται σε πολλά σημεία καιρικά φαινόμενα και βέβαια το πλέον γνωστό είναι στην Οδύσσεια όταν ο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και βγαίνουν όλοι οι αέρηδες.

Ο Αριστοτέλης στα ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ έγραψε αναλυτικές παρατηρήσεις του, όσον αφορά τον κύκλο του νερού, τα αστέρια, τους κεραυνούς, κ.λπ. Στην Αθήνα  ανεγέρθηκε τον 1ο πχ αιώνα το Ωρολόγιο του Κυρρήστου- οι γνωστοί σε εμάς ΑΕΡΗΔΕΣ. Απεικονίζει σε όλες του τις πλευρές τους Οκτώ βασικούς ανέμους και είναι ένα υδραυλικό σύστημα υπολογισμού της ώρας, των ανεμων κλπ . Είναι ο Αρχαιότερος Μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου !!

Πριν πάμε ιστιοπλοΐα , και ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε , θα πρέπει να έχουμε  τις κατάλληλες πληροφορίες για την διεύθυνση και την ένταση του αέρα , την κατάσταση της θάλασσας και εν γένει για όλα τα φυσικά φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν έναν ασφαλή πλου. Αυτό γίνεται για λόγους ασφάλειας αλλά και της κατάλληλης προετοιμασίας  του σκάφους , του πληρώματος και τον σχετικό προγραμματισμό του ταξιδιού ..

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα σπορ και τρόπους ζωής με την μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνεμο. Για αυτό τον λόγο πρέπει να έχουμε έγκαιρα και με ακρίβεια την σωστή πρόβλεψη.

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ  ΤΗΣ ΓΗΣ

image266.jpg

Η ατμόσφαιρα εκτείνεται μέχρι τα 2500km – η ζωή διατηρείται μόνο μέχρι τα 13km. Τροπόσφαιρα Τροπόπαυση  ( μέχρι τα 10km στους πόλους και τα 17km στον ισημερινό )Εδώ σχηματίζονται τα σύννεφα Στρατόσφαιρα Στην ανώτερη στρατόσφαιρα βρίσκεται το στρώμα του όζοντος που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία μεσόσφαιρα ( μέχρι τα 85km) θερμόσφαιρα-ιονόσφαιρα ( μέχρι τα 450km )Με τη βοήθεια της ιονόσφαιρας πετυχαίνεται η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε μεγάλες αποστάσεις με βραχέα κύματα. Η ιονόσφαιρα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας περιέχει ιόντα και ηλεκτρόνια. Γι αυτό δρα ως κάτοπτρο για τα ραδιοκύματα. Αυτά εκπεμπόμενα από την κεραία του πομπού προς τα πάνω, ανακλώνται στην ιονόσφαιρα και επιστρέφουν προς τη Γη χωρίς μεγάλες απώλειες καλύπτοντας τελικά μεγάλες αποστάσεις εξώσφαιρα ( μέχρι τα 2500 κμ )

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους μετεωρολογικούς σταθμούς παρατήρησης  και εκδίδονται τα ανάλογα καιρικά δελτία  τις εφημερίδες τα περιοδικά το Ιντερνέτ και βέβαια στα δελτία της ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙKOY Κ.Λ.Π

Κάθε ευρείας περιοχής πρόβλεψη μπορεί να γίνει σεβαστή και υπολογίσιμη, αλλά αυτό που αφορά εμάς την καθημερινή πρακτική είναι τα τοπικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παράκτια ιστιοπλοΐα. Τα τοπικά φαινόμενα μπορεί να είναι κατά πολύ διαφορετικά από την γενική  πρόβλεψη του καιρού, εάν και εφόσον κάνουμε παράκτια ιστιοπλοΐα. Σε μεγαλύτερες κλίμακες και για μεγαλύτερες περιοχές, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες έχουν ακριβέστερες παρατηρήσεις. Παρότι η Μετεωρολογία έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, ακόμα δεν μπορεί να κάνει με απόλυτη ακρίβεια προβλέψεις πέραν των 48 ωρών Εμείς μπορούμε για μικρότερες περιοχές να παίρνουμε ακριβείς παρατηρήσεις και προβλέψεις από τους ντόπιους κατοίκους  και ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που  εργάζονται στην θάλασσα (αλιείς, ναυτικούς κ.λπ.)

ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει και να αναλύσει επί μέρους πληροφορίες  ανάλογα με τις ανάγκες του.

  • Οι μετεωρολογικοί σταθμοί συνήθως μας δίνουν τις Παρακάτω πληροφορίες

  • Θερμοκρασία

  • Υγρασία

  • Ταχύτητα ανέμου

  • Διεύθυνση ανέμου

  • Υγρασία

  • Αναμενόμενα φαινόμενα (καταιγίδα χιόνι κ.λπ.)

  • Βαρομετρική πίεση

  • Υετός

image268.jpg

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ με οργανα

Βαρόμετρο  μετράει την πίεση

Υγρόμετρο την Υγρασία

Ανεμόμετρο ένταση και διεύθυνση του ανέμου

ΑΝΕΜΟΣ

 

Άνεμος ορίζεται ως η οριζόντια κίνηση του αέρα σε όλη την επιφάνεια της γης .

  • Η κατεύθυνση από την οποία φυσάει και σχετίζεται με τον πραγματικό Βορά δλδ μετράμε από τον Βορά σε μοίρες πχ από τις 315 μοίρες

  • Η ταχύτητα του είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά κατεύθυνση.

. Ταχύτητα του ανέμου εκφράζεται σε κόμβους ή μέτρα ανά δευτερόλεπτο . πχ. 8 knots

Ανεμολόγιο : Οι ονομασίες των ανέμων ανάλογα με την διεύθυνση τους υπάρχουν στο ανεμολόγιο.

  • Βοριάς (Τραμουντάνα)

  • Νοτιάς (Οστρια)

  • Ανατολικός (Λεβάντες)

  • Δυτικός (Πουνέντες)

  • Βόρειο Ανατολικός (Γρέγος- Μέσης)

  • Βορειοδυτικός (Μαΐστρος)

  • ΝοτιοΑνατολικός (Σορόκος)

  • Νοτιοδυτικός (Γαρμπής- Λίβας)

image272.jpg

Δυνάμεις που καθορίζουν την κίνηση των αέριων μαζών

 

Οι δυνάμεις που δρουν είναι:

  • Α) Δυνάμεις που μπορούν να θέσουν σε κίνηση μία αέρια μάζα

  • Δύναμη της βαροβαθμίδας

  •  Δύναμη της βαρύτητας

  • Β) Δυνάμεις που εμφανίζονται όταν υπάρχει κίνηση

  • Δύναμη τριβής

  •  Δύναμη Coriolis

  •  Δύναμη φυγόκεντρος

 

Αιτίες δημιουργίας ανέμων

  • Από τα φαινόμενα διαφοράς πίεσης μεταξύ υψηλού και χαμηλού βαρομετρικού

  • Από τα θερμικά φαινόμενακαι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ξηράς και θάλασσας

 

Νόμος Buys Ballot

Ο λεγόμενος Νόμος του Μπουί-Μπαλό έχει εφαρμογή στη Μετεωρολογία και θεωρείται ένας από τους θεμελιωδέστερους νόμους της.

Με βάση τη συμπεριφορά του ανέμου και της κατανομής της ατμοσφαιρικής πίεσης ο Ολλανδός καθηγητής Μετεωρολογίας  Μπουί Μπαλό (Buys Ballot) διατύπωσε τον ακόλουθο ομώνυμο νόμο:

Όταν στεκόμαστε με το πρόσωπο προς τον αληθή άνεμο το κέντρο του πεδίου χαμηλού βαρομετρικού  90° έως 135°προς τη δεξιά πλευρά μας στο βόρειο Ημισφαίριο ή προς τα αριστερά μας στο νότιο Ημισφαίριο.

Εξυπακούεται πως επί του παραπάνω νόμου αν στρέψουμε τη πλάτη μας προς τον αληθή άνεμο ισχύει το ίδιο πλην όμως αντίστροφα κατά πλευρά και ημισφαίριο, όπως στο σχετικό διάγραμμα που παρατίθεται. Ο τρόπος αυτός ακολουθείται κυρίως όταν ο αληθής άνεμος είναι ούριος (από τη πρύμνη του πλοίου) οπότε ο προσδιορισμός θέσης γίνεται απευθείας ως προς το πλοίο.

Με τη βοήθεια αυτού του νόμου είναι δυνατός και πολύ εύκολος ο εντοπισμός της κατεύθυνσης προς την οποία βρίσκονται τα κέντρα των πεδίων των χαμηλών και υψηλών βαρομετρικών πιέσεων με βάση και μόνο (δεδομένο) τη διεύθυνση του πνέοντος τη στιγμή της παρατήρησης ανέμου.

ΔΥΝΑΜΗ Coriolis

image273.gif

Η περιστροφής της γης είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν την διεύθυνση του αέρα. Η δύναμη που δρα λόγω περιστροφής της γης ονομάζεται δύναμη Coriolis ή εκτρεπτική. Υπό την επίδραση της δύναμης Coriolis οι άνεμοι στρέφονται προς τα δεξιά στο βόρειο ημισφαίριο και αριστερά στο νότιο, σε σχέση με την αρχική διεύθυνση του ανέμου. Η γωνία εκτροπής είναι ανάλογη με το γεωγραφικό πλάτος. Λόγω της δύναμης Coriolis που οφείλεται στην περιστροφή της Γης, τα χαμηλά βαρομετρικά κινούνται γενικά από τη Δύση προς την Ανατολή.

  • Σε γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο των 60 μοιρών βόρειο

  • Μεταξύ 60 και 30 Βόρειο

  • Μεταξύ 30και 2 ΒόρειοΑληγείς άνεμοι

  • Λίγο βορειοτέρα του ισημερινού Doldrums

  • Μεταξύ 0 και 30 Νοτιο Νοτιοι Αληγείς ανεμοι

  • Μεταξύ 30 και 60 Δυτικοί Νότιου Ημισφαιρίου

  • Άνω των 60Πολικοί Νότιο Ανατολικοί άνεμοι

 

 

∆ύναµη βαροβαθµίδας (Δύναμη  ανέμου)

 

ονομάζεται η δύναμη που ασκείται σε μια αέρια μάζα εξαιτίας των διαφορετικών πιέσεων που υπάρχουν σ’ αυτήν και η οποία ωθεί την αέρια μάζα από τις ψηλές πιέσεις προς τις χαμηλές.

Βαροβαθμίδα είναι η διαφορά πίεσης μεταξύ σημείων που βρίσκονται στην ίδια κάθετο δύο διαδοχικών ισοβαρών, σε απόσταση ίση με τη μονάδα. Η βαροβαθμίδα είναι το αίτιο δημιουργίας του ανέμου. Η διεύθυνση του ανέμου μεταβάλλεται υπό την επίδραση των άλλων δυνάμεων

Ο Ισημερινός είναι αναμφισβήτητα η θερμότερη ζώνη από τους πόλους της γης. Όσον η γη θερμαίνεται , ο αέρας πάνω από την ζεστή ξηρά θερμαίνεται και ως φυσικό φαινόμενο, ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Λίγο πιο πέρα από τον ισημερινό η γη δεν θερμαίνεται σε αναλογία το ίδιο και ο αέρας επομένως είναι ψυχρότερος. Ο θερμός αέρας διαστέλλεται και γίνεται αραιότερος , επομένως ελαφρύτερος σε σχέση με τον ψυχρό και βαρύτερο αέρα.. ο ελαφρύτερος – θερμότερος αέρας ανεβαίνει στο ισημερινό ενώ ο βαρύτερος και πυκνότερος αέρας από τις ψυχρότερες περιοχές έρχεται να καταλάβει τον χώρο ώστε να εξισορροπηθούν οι πυκνότητες.

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

image274.gif

Όπως θερμαίνεται η επιφάνεια της γης το νερό εξαερώνεται από λίμνες, ποτάια, θάλασσα φυτά, το έδαφος. Αυτή η διεργασία ονομάζεται εξάτμιση. Το νερό μας παρέχει την υγρασία που φτιάχνουν τα σύννεφα. Φυσικό επόμενο είναι να ξαναγυρίσει στην γη με την μορφή νερού, και κατόπιν να επαναληφθεί  ο κύκλος του νερού

 

 

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

 

Θαλάσσιες παρατηρήσεις καιρού.

 Τον 19 αιώνα  ο Ναύαρχος Beaufort έδωσε μια κλίμακα μέτρησης της κατάστασης της θαλάσσης όταν  επηρεάζεται από τους ανέμους. Η κλίμακα αυτή ονομάζεται κλίμακα Beaufort από 0-12.

image276.jpg
image275.jpg

Πριν την έλευση των μοντέρνων ηλεκτρονικών βοηθημάτων μέτρησης του ανέμου σε knots, οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν μια εμπειρική κλίμακα που αναφερόταν στην επίδραση του ανέμου πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. 

Η Κλίμακα BEAUFORT όπως είναι γνωστή είναι ακόμα χρήσιμη στους ναυτικούς  και υπερέχει, περιγράφοντας την ταχύτητα του ανέμου σε knots σε σχέση με την ανάπτυξη κυματισμού, παρόλο ότι δεν είναι μέγιστης ακρίβειας όπως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, παρακάμπτοντας την ταχύτητα του ανέμου , βλέποντας μόνον την κατάσταση της θάλασσας. Αυτό είναι πιο κατανοητό βλέποντας την θάλασσα σε σύγκριση με τον ίδιο υψηλό άνεμο σε ένα κλειστό κόλπο και στην ανοιχτή θάλασσα. Στην πρώτη περίπτωση ο κυματισμός είναι μικρότερος , ενώ στην δεύτερη έχουμε ανάπτυξη μεγάλων κυμάτων.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

  • Η πίεση  στον αέρα γνωστή  σαν Ατμοσφαιρική πίεση είναι το βάρος του αέρα πάνω από ένα δεδομένο σημείο. Μετράται με  το Βαρόμετρο.  Αλλαγές στην ατμοσφαιρική/ βαρομετρική πίεση, σημαίνει την αλλαγή του καιρού. Τα βαρόμετρα χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του καιρού και παρακολουθούν  εάν η ατμοσφαιρική πίεση ανεβαίνει η πέφτει.

  • Υψηλότερες πιέσεις συνήθως σημαίνει καθαρό και καλό καιρό, γιατί ο αέρας κατεβαίνει προς το έδαφος,

  •  Σε περίπτωση χαμηλής πίεσης συνήθως σημαίνει επιδείνωση κακό καιρό γιατί ο αέρας ανεβαίνει

  • Η Ατμοσφαιρική πίεση συνήθως εκφράζεται με τα  ΜΙΛΙΜΠΑΡ (ΜΒ).

  •  Στο επίπεδο της θάλασσας η μέση πίεση είναι 1013.25 mb

Πίεση 1000 ΜΒ ισούται με 750 ΜΜ στήλης υδραργύρου Πίεση 1000 ΜΒ = 0.987 ατμόσφαιρες.

image277.png

ΙΣΟΒΑΡΕΙΣ  ΚΑΜΠΥΛΕΣ και  Ισοβαρείς γραμμές

 

Ισοβαρείς ονομάζονται οι γραμμές που ενώνουν τους τόπους που έχουν την ίδια ατμοσφαιρική πίεση την ιδία χρονική στιγμή ή περίοδο.

Επάνω στους χάρτες καιρού οι ισοβαρείς καμπύλες απεικονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καιρικές καταστάσεις που επικρατούν σε μια στιγμή πάνω από διάφορες περιοχές. Γι αυτό και αποτελούν θεμέλιο όλης της εργασίας που γίνεται για την ανάλυση Και την πρόγνωση του καιρού.

varometriko2.png

ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ- ΚΥΚΛΩΝΑΣ

  • Βαρομετρικό χαμηλό χαρακτηρίζεται από την γρήγορη περιστροφή αερίων μαζών γύρω από ένα κέντρο με χαμηλό βαρομετρικό με σύνηθες αποτέλεσμα την κακοκαιρία.

  • Η φορά του συστήματος χαμηλού βαρομετρικού  στο βόρειο ημισφαίριο είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ και στο Νότιο Ημισφαίριο ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ.

  • Στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι άνεμοι στρέφονται γύρω από τα κέντρα των υψηλών πιέσεων με  φορά ίδια με εκείνη των δεικτών του ρολογιού (Δεξιόστροφα). Το αντίθετο συμβαίνει στο Νότιο Ημισφαίριο. Επίσης η διεύθυνση του ανέμου αποκλίνει από το κέντρο του αντικυκλώνα και σχηματίζει γωνία με τις ισοβαρείς πάνω από την θάλασσα και πάνω  από την ξηρά.

varometriko1.png

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ  -ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ

  • Είναι ένα σύστημα ανέμων με φορά  από το κέντρο του συστήματος προς τα έξω και με δεξιόστροφη φορά στο Β Ημισφαίριο και αριστερόστροφη στο Νότιο Ημισφαίριο

  • Σε ένα Υψηλό βαρομετρικό, άνεμοι είναι ισχυρότεροι στην περιφέρεια παρά στο κέντρο του,  που ενδεχομένως να επικρατεί και άπνοια. Γι αυτό όταν το Καλοκαίρι επικρατεί κάποιο υψηλό,  το κέντρο του καλύπτει τη χώρα μας, και έχουμε ζεστό καιρό

  • Υψηλές βαρομετρικές πιέσεις συνήθως προμηνύουν  καιρό:

  • Όταν τα κέντρο του υψηλού είναι προς βορά  της θέσεώς μας θα έχουμε ανέμους βόρειας κατευθύνσεως και όταν το κέντρο τον είναι προς νότο θα έχουμε ανέμους νότιας κατευθύνσεως

image280.png

ΚΑΙΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το όριο μεταξύ δύο αέριων μαζών  μιας θερμής και μιας ψυχρής  λέγεται μέτωπο

Θερμό μέτωπο αποτελούν οι ζεστές αέριες  μάζες που ακολουθούν και καλύπτουν ψυχρές αέριες μάζες .

Ψυχρό  μέτωπο αποτελούν οι κρύες αέριες  μάζες που ακολουθούν και αντικαθιστούν θερμότερες.

Συσφιγμένο μέτωπο δημιουργείται όταν ένα ψυχρό πλησιάζει και καλύπτει ένα θερμό ή στάσιμο μέτωπο.

ΜΕΛΤΕΜΙ   ΕΤΗΣΙΑΙ

image281.jpg

Συνδυασμός του Υψηλού της Βαλκανικής με το χαμηλό της Τουρκίας. Όταν είναι σε απόσταση  έχουν συσσωρευμένη ενέργεια και δημιουργούν ένα δίαυλο πάνω από το Αιγαίο με ισχυρά φαινόμενα.

Είναι άνεμοι βορείων διευθύνσεων. Ουσιαστικά, η περίοδος των μελτεμιών αρχίζει περί τα τέλη Μαΐου και λήγει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Ως επί το πλείστον, κατά το Μάιο προς τις αρχές Ιουνίου σημειώνονται ελαφροί βόρειοι άνεμοι, οι λεγόμενοι ‘’Πρόδρομοι άνεμοι’’ διάρκειας 2-3 εβδομάδων. Στη συνέχεια, διακόπτονται προσωρινά τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό πνέουν κατά διαλείμματα βόρειοι άνεμοι, οι "Διαλείποντες άνεμοι", με μικρή ένταση. Μια έως δύο εβδομάδες αργότερα έρχονται τα κυρίως ‘’Μελτέμια’’ που συνεχίζουν μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, με μέση ένταση τα 6-7 μποφόρ. Τα Μελτέμια είναι εποχικοί άνεμοι (meltem= εποχικός άνεμος στα τουρκικά, Mal Tempo= κακοκαιρία στα Ιταλικά, Αγγλ.,= Etisians, Αρχαιοελληνικά= Ετήσιες), οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο το καλοκαίρι και κυριαρχούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα -κυρίως στο Αιγαίο- και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. είναι ετήσιος καλοκαιρινός τοπικός ημερήσιος άνεμος που εκδηλώνεται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Στο βόρειο Αιγαίο η διεύθυνσή τους είναι Βορειοδυτική, στο κεντρικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες Βόρεια και Βορειοανατολική, στο νότιο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος Βορειοδυτικής, φθάνοντας μέχρι Δυτικής διεύθυνσης κυρίως στη Ρόδο. Στο Ιόνιο και την Αδριατική είναι μικρότερης έντασης και πνέουν κυρίως από ΒΔ. διευθύνσεις. Η ταχύτητά τους κυμαίνεται μεταξύ 20-55 χλμ. την ώρα (4-5 Μποφόρ) και στο ανοιχτό πέλαγος οι άνεμοι αυτοί μπορεί να γίνουν θυελλώδεις, καθώς ξεπερνούν και τα 75 χιλιόμετρα. Οι περίοδοι των μελτεμιών κάθε καλοκαίρι ποικίλει από κανένα (σπάνια), μέχρι 7-8 περιόδους μέσα στο καλοκαίρι. Σημαντικό χαρακτηριστικό των μελτεμιών είναι η ημερήσια διακύμανσή τους με μέγιστη ένταση λίγο μετά το μεσημέρι και ελάχιστη το βράδυ και το πρωί.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχουν τις μεγαλύτερες εντάσεις και μέση χρονική διάρκεια από 2 μέχρι 4 ημέρες, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε χρόνο την ίδια συχνότητα. Οι άνεμοι αυτοί πνέουν κυρίως την ημέρα από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το βράδυ και αποκτούν την μεγαλύτερή τους ένταση γύρω στις 2 το μεσημέρι. Χαρακτηριστικό τους είναι η αυξομείωση, ενώ εξασθενούν γρήγορα μετά το ηλιοβασίλεμα επανερχόμενοι την αυγή. Στο Β. Αιγαίο είναι ΒΑ άνεμοι, στο Κεντρικό Αιγαίο γίνονται Βόρειοι και στο Νότιο Αιγαίο ΒΔ. Στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου τείνουν να γίνουν Δυτικοί, ενώ στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό διατηρούνται ΒΑ. Με την επιρροή της θαλάσσιας αύρας την ημέρα, οι ετήσιες αυξάνονται τοπικά, όπως συμβαίνει π.χ στην παράκτια ζώνη της Β Κρήτης. Η μεγαλύτερη ένταση των ετησίων εμφανίζεται στο Ν. Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Κυκλάδων.


Τα μελτέμια δημιουργούνται από ένα μεγάλο σύστημα υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια, βόρεια της Ελλάδας, και ένα μεγάλο σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Μικρά Ασία και ανατολικά στη Μεσόγειο. Το χαμηλό σύστημα πιέσεων προέρχεται κυρίως στα μεγάλα θερμικά ανοδικά ρεύματα πάνω από τη βορειοδυτική Ινδία και τα οροπέδια του Ιράν, όπου το καλοκαίρι δημιουργείται ένα εκτεταμένο και ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα το οποίο επεκτείνεται σταδιακά στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι μάζες αέρος που κινεί το μελτέμι προέρχονται από την νότια Ρωσία. Με την κάθοδό τους από την Ευρώπη ξηραίνονται και κάνουν αφενός τον ουρανό να φαίνεται καταγάλανο, αφετέρου δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ορατότητας.


Ωστόσο, παρά την ευεργετική τους δράση, τα μελτέμια έχουν και αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός πως μειώνουν την υγρασία στην ατμόσφαιρα και κατ’επέκταση στη δασική βλάστηση. Από όπου περνούν τα μελτέμια, ξηραίνουν το έδαφος και τη βλάστηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών στα δάση. Εξάλλου, επιτείνουν το πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζουν και οι καλλιέργειες, κυρίως στα νησιά που δεν αρδεύονται. Παράλληλα, μεταφέρουν στερεά σωματίδια από το έδαφος στην ατμόσφαιρα, κυρίως στις πόλεις, ενώ, λόγω της έντασής τους, δυσχεραίνουν τη ναυσιπλοΐα, την αλιεία και την κολύμβηση. Τα μελτέμια, σαν βόρειοι άνεμοι που είναι, μεταφέρουν ψυχρότερες και ξηρότερες αέριες μάζες από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη με αποτέλεσμα να μετριάζονται οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. 


Τα μελτέμια, πέρα από τα πιο πάνω, έχουν και άλλα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ότι προκαλούν στο Αιγαίο ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο που ονομάζεται ‘’Upwelling’’,  δηλαδή ανάβλυση νερών από μεγαλύτερα βάθη στην επιφάνεια της θάλασσας. Εξάλλου,  για λόγους που έχουν σχέση με την περιστροφή της Γής (δύναμη Coriolis) ο άνεμος μεταφέρει θαλάσσιες μάζες 90ο δεξιά του (στο Β. Ημισφαίριο) και όχι στη διεύθυνση που φυσάει. Όταν συναντήσει στεριά που εμποδίζει αυτήν τη μεταφορά, τότε αν η στεριά είναι στα αριστερά του ανέμου, νερά από τα βαθύτερα στρώματα αναβλύζουν στην επιφάνεια για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη ροή του νερού οπότε έχουμε το φαινόμενο του Upwelling. Τα νερά στα βαθύτερα στρώματα είναι πιο κρύα κι’ έτσι εμφανίζεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στις δυτικές ακτές της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πολύ κρύα, και αυτό γιατί το Upwelling της περιοχής φέρνουν ψυχρές θαλάσσιες μάζες στην επιφάνεια. Το Upwelling έχει και μια άλλη συνέπεια που το καθιστά πολύ σημαντικό σην αλεία της περιοχής. Τα βαθύτερα νερά όταν ανεβαίνουν στα επιφανειακά στρώματα μεταφέρουν θρεπτικά άλατα (νιτρικά, φωσφορικά κλπ.) τα οποία στο βάθος είναι ‘’άχρηστα’’ αλλά στην επιφάνεια όπου δρα ο ήλιος δρουν σαν “λίπασμα” και ενεργοποιούν την παραγωγικότητα του φυτοπλαγκτού. Αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί το ζωοπλαγκτόν και από κει και πέρα τροφοδοτείται όλη η τροφική αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι περιοχές όπου συμβαίνει Upwelling είναι μόνο το 5% της παγκόσμιας επιφάνειας των ωκεανών εντούτοις οι περιοχές αυτές είναι υπεύθυνες για το 95% της παγκόσμιας ιχθυοπαραγωγής και αλιείας.

ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

 

Σοροκάδα . Οι σοροκάδες (ΝΑ άνεμοι) πνέουν στο Αιγαίο από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Πνέουν με πολύ μεγάλη ένταση και φτάνουν και τα  9 ΒF στο Ν . Αιγαίο, και σταδιακά αυξάνει.  Στο Σαρωνικό οι σοροκάδες σηκώνουν πολύ κύμα . Συχνά έρχονται αστραπές κα ι βροχή από ΝΑ πριν φτάσουν .

Πουνέντες . Ο Πουνέντες  Ο πουνέντε ς-Δυτικός άνεμος πιάνει στην περιοχή της Αττικής πολλές φορές τον Μάιο  κατά το απόγευμα η το βράδυ, μετά τη Δύση του ήλιου  Έρχεται από τα Γεράνεια όρη και φτάνει στο Σαρωνικό από τον Ισθμό της Κορίνθου. Διαρκεί περίπου δύο μέρες. Ο πουνέντες μπαίνε ι δυνατά (35 κόμβοι) την πρώτη ώρα, μετά από λίγες ώρες ελαττώνεται (20-25 κόμβοι) και μένει εκεί . Είναι ύπουλος καιρός . μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα και θέλει προσοχή . - Μπορούμε να καταλάβουμε τον πουνέντε γιατί πρώτα έρχονται τα δυτικά κύματα και μετά μια ώρα έρχεται ο αέρας .

 Βαρδάρης . 0 Βαρδάρης είναι ψυχρός  ΒΔ Άνεμος που πνέει από τη Γιουγκοσλαβία προς το Θερμαϊκό  Κόλπο. Ο Βαρδάρης γίνεται πολλές φορές θυελλώδης 9-1Ο BF. καθώς Πριν Βγει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης "συμπιέζεται " μέσα την κοιλάδα του Αξιού

 

ΑΝΑΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ KΑΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΆΝΕΜΟΣ.

image282.png
  1. ΗΜΕΡΑ Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει από τον ήλιο προς τις πλαγίες του βουνού

  2. Ο αέρας παγώνει και μαζί με την υγρασία δημιουργούν τα σύννεφα

  3. Ο Κρύος αέρας κατεβαίνει πάλι προς τα κάτω

  4. ΝΥΧΤΑ  ο κρύος αέρας πλέον είναι πιο πυκνός και αρχίζει να κατεβαίνει προς το κέντρο της κοιλάδας

  5. Η υγρασία δημιουργεί ομίχλη

 

ΥΕΤΟΣ=  ΣΥΝΝΕΦΑ ΒΡΟΧΗ ΟΜΙΧΛΗ

Με τον όρο "Υετός" εννοούμε όλων των ειδών τις «βροχές» πού πέφτουν στην επιφάνεια της γης από τον ουρανό με οποιοδήποτε μορφή υγρή ή στερεή αφού προηγουμένως έχουν ανέβει σε αυτόν με την διαδικασία τής εξάτμισης των επιφανειακών νερών

AΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΦΩΝ

Όταν ο αέρας υπερίπταται για ένα διάστημα πάνω από μια επιφάνεια με ενοποιημένη θερμοκρασία και υγρασία, παίρνει τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας από κάτω. Παράδειγμα: α) μια αέρια μάζα πάνω από μια τροπική θάλασσα-ωκεανό, θα γίνει θερμή και υγρή.  Β) Μια αέρια μάζα πάνω από χιόνι και πάγο, θα μετατραπεί σε ξηρή και παγωμένη. Αυτοί οι τεράστιοι όγκοι αέρα καλύπτουν εκατοντάδες/χιλιάδες χιλιόμετρα και φτάνουν μέχρι την στρατόσφαιρα.

Όταν συναντώνται δυο διαφορετικές  αέριες μάζες, το κρύο  σπρώχνει το θερμό από κάτω πρός τα επάνω, δεδομένου ότι η κρύα μάζα είναι βαρύτερη και πυκνότερη από την θερμή μάζα. Όταν ανεβαίνει η θερμή μάζα προς τα επάνω, η θερμοκρασία πέφτει και ο αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσο πολύ νερό όσο όταν είναι θερμός. Έτσι τα μόρια του κρύου συμπυκνώνονται και δημιουργούν σύννεφα.

image283.gif

ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΥΝΝΕΦΩΝ

Υψηλά σύννεφα,  μπορεί να μας δείξουν καιρό τουλάχιστον 6 ώρες μετά αν είναι ήρεμα και λευκά υπάρχει  καλοκαιρία. Γενική ονομασία CIRRUS

Μεσαία σύννεφα 

Χαμηλά σύννεφα σχετίζονται με τον καιρό που πρόκειται να μας επηρεάσει άμεσα.

  • Πάνω από 20.000 πόδια Cirrocumulus

  • Cirrostratus

  • Altocumulus   15.000 πόδια

  • Altostratus  10.000 πόδια   Cumulonimbus

  • Απο 6.500-12.000 πόδια    Cumulus Σωρείτες

  • Stratocumulus

  • Nimbostratus Σύννεφα βροχής

  • Stratocumulus

  • Stratus- -Nimbostratus

 

 

 

 Αν είναι πυκνά και μαύρα, η αλλαγή είναι βέβαια. Μαύρο και μυτερό σύννεφο είναι το πλέον σίγουρο στην επιδείνωση

Βάση του ύψους στο οποίο βρίσκονται, τα σύννεφα χωρίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες:

 

Υψηλά Σύννεφα. Cirrus  -  Θύσανοi  Αυτά βρίσκονται 6 έως 15 χιλιόμετρα  από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Μεσαία Σύννεφα. Stratus-Στρώματα  Αυτά βρίσκονται 2 έως 6 χιλιόμετρα  από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Χαμηλά Σύννεφα. Stratus-Στρώματα  Σύννεφα βροχή    Αυτά βρίσκονται κάτω από 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

image284.gif
image286.gif

ΑΥΡΑ

 

Η θαλάσσια και η απόγειος αύρα ανήκουν στην κατηγορία των ημερήσιων ανέμων, που δημιουργούνται εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στην ξηρά και στη θάλασσα. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να φτάσουν και σε αρκετό βάθος από την θάλασσα η από την ακτή ανάλογα ε την ομαλότητα του εδάφους. Και τις παρακάτω δυο περιπτώσεις συμπληρώνεται ένα κλειστό κύκλωμα από την στεριά προςτην θάλασσα η από την θάλασσα προς την στεριά.

Η θαλάσσια αύρα, κατά τους αρχαίους και κοινώς καλούμενος Μπάτης, είναι ο ημερήσιος άνεμος που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας κι αναπτύσσεται μεταξύ ξηράς και θάλασσας μετά την ανατολή του ηλίου.. Εμφανίζεται κατά του απογεύματος λόγω της ταχύτερης θέρμανσης του αέρα πάνω στην στεριά , από ότι απάνω από την θάλασσα και έχει διεύθυνση από την θάλασσα προς την στεριά. Εκτείνεται σε μηκος 2-3 μιλίων από την θάλασσα προς την στεριά και είναι κάθετος προς την ακτή. Συμβαίνει κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της καθετότητας του ηλίου πρός την γή.η ένταση της είναι ανάλογη με την διαφορά θερμοκρασίας μεταξυ  ξηράς και θάλασσας

image285.gif

Η απόγειος αύρα εμφανίζεται κατά την διάρκεια της νύχτας λόγω της ταχύτερης ψύξης του αέρα πάνω από την στεριά από ότι απάνω από την θάλασσα και έχει διεύθυνση από την στεριά προς την θάλασσα σε μικρό ύψος και με δράση κοντά στην ακτή.

Πρακτικές ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙΡΟΥ

  • Λαμπρός γαλάζιος ουρανός σημαίνει καλό καιρό, ενώ κόκκινος η κίτρινος το πρωί, σημαίνει αέρα η βροχή.

  • Εξαιρετική καθαρότητα στην ατμόσφαιρα, που δείχνει σαν να είναι κοντά μας απομακρυσμένα βουνά, είναι σημάδι βροχής.

  • Ήλιος άσπρος που δεν λάμπει, δείχνει βροχή και σκοτεινό ουρανό.

  • Κόκκινος ουρανός πριν ανατείλει ο ήλιος, που καθαρίζει μόλις ανατείλει, είναι σημάδι βροχής.

  • Ηλιοβασίλεμα χωρίς σύννεφα με ανοιχτό πορτοκαλενιο ουρανό δείχνει ωραίο καιρό. Αν ο ουρανός είναι κόκκινος δείχνει αέρα.

  • Ουρανός ροδοκόκκινος στη δύση του ήλιου, είτε καθαρός είτε συννεφιασμένος είναι, σημαίνει ωραίο καιρό.

  • Όταν το χρώμα του ουρανού είναι θόλο σκοτεινό η βαθύ κόκκινο, δείχνει βροχή και αέρα.

  • Ουρανός με λαμπρό κίτρινο χρώμα, στη δύση του ηλίου δείχνει αέρα και με σκοτεινό κίτρινο, βροχή.

  • Ήλιος με πόδια, δηλαδή με τις ακτίνες του να περνούν από τα ανοίγματα των σύννεφων όταν δύει, δείχνει αέρα.

  • Ήλιος που φαίνεται σαν πιο μικρός όταν δύει, δείχνει αέρα δυνατό.

  • Άλως δηλαδή φωτοστέφανο γύρω στο φεγγάρι η στον ήλιο, με αέρα και πτώση στο βαρόμετρο, δείχνει σίγουρη κακοκαιρία.

  • Άλως χωρίς αέρα με στάσιμο βαρόμετρο, σημαίνει βροχή.

  • Ξάστερη νύχτα με δροσιά δείχνει ωραίο καιρό με διάρκεια.

  • Ομίχλη που διαλύεται δείχνει καλυτέρευση του καιρού.

  • Σύννεφα που τρέχουν δείχνουν κακοκαιρία.

  • Όταν μεγαλώνουν τα μικρά σύννεφα δείχνουν βροχή.

  • Όταν μικραίνουν τα μεγάλα, δείχνουν καλυτέρευση του καιρού.

  • Όταν μαζεύονται στους πρόποδες τα σύννεφα σημαίνουν βροχή, ενώ όταν ανεβαίνουν η λιγοστεύουν δείχνουν καλοκαιρία.

  • Τα άστρα όταν παίζουν δείχνουν καλό καιρό

 

ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ εξαιτίας της ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η  κατάσταση της θάλασσας εξαρτάται από τον άνεμο, τα ρεύματα, την παράκτια τοπογραφία, το βάθος και την ποιότητα του πυθμένα της θάλασσας. Ένας ιστιοπλόος  πρέπει να έχει την δυνατότητα να προβλέπει την κατάσταση της θάλασσας χρησιμοποιώντας την  τοπική πρόγνωση του ανέμου, τα ρεύματα, την διαμόρφωση της ακτής  κ.λπ. Η εμπειρία βέβαια, συμβάλλει στην ακριβέστερη πρόγνωση .

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος δέχεται ενέργεια από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του και τον τρόπο κίνησης του. Τα υποθαλάσσια ρεύματα και η ίδια η κατάσταση της θάλασσας μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της πορείας του σκάφους.

Η  κατάσταση της θάλασσας εξαρτάται από τον άνεμο, τα ρεύματα, την παράκτια τοπογραφία, το βάθος και την ποιότητα του πυθμένα της θάλασσας.

 Όταν ο άνεμος φυσά πάνω από ήρεμα νερά υπάρχουν μικρές τριβές . Αυτές οι τριβές  αρχικά  δημιουργούν μια μικρή ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού και κατόπιν, δημιουργούν τις  ΡΕΦΛΕΣ- μικρούς κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού. Καθώς αυξάνει ο άνεμος , οι ρέφλες μεγαλώνουν μέχρις ότου γίνονται τόσο μεγάλες ώστε ωθούνται από τον άνεμο.

Ωστόσο, η κίνηση αυτών των κυματιδίων είναι πιο αργή από τον άνεμο λόγω της διαφοράς πυκνότητας μεταξύ των ρευστών αέρα και θάλασσας. Η επίδραση  και  η αύξηση του ανέμου προκαλεί αύξηση στο μέγεθος των κυματιδίων  έως ότου γίνουν αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το γνωστό μας κύμα. Αυτό το κύμα  αρχίζει να γυρίζει και να σπάει την κορυφή του όταν ο άνεμος έχει ισχύ περίπου 3 Μποφόρ

Αυξάνοντας η ένταση του ανέμου, αυξάνει το μέγεθος των κυμάτων και ο αριθμός των κυμάτων  που σπάνε, επειδή ο άνεμος κάνει όλο και ψηλότερα κύματα , τα οποία εν τέλει είναι πολύ ψηλά  για το μήκος τους .

Καθώς ο  άνεμος αυξάνει περαιτέρω, υπάρχουν αρκετά  καθορισμένα στάδια του φαινομένου. Αυτά τα στάδια περιγράφονται με τον διεθνή ορισμό των μποφόρ.

Τα κύματα που προέρχονται από τον άνεμο, είναι η τοπική εκδήλωση της ενέργειας που έχει μεταφερθεί με τον άνεμο προς τη θάλασσα . Αυτή η ενέργεια που μεταφέρεται, ταξιδεύει μακριά από την περιοχή προέλευσης. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ίδιο με τους κυματισμούς που δημιουργούνται όπως όταν πέσει μια πέτρα σε μια λίμνη.

Στην περίπτωση που τα κύματα κινούνται μακριά από την πηγή τους χωρίς να σκάνε, είναι γνωστά ως swell. Από όσο ισχυρότερη πηγή ανέμου προέρχονται αυτοί οι άνεμοι, σε τόσο μεγαλύτερη απόσταση  θα ταξιδέψουν και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φούσκωμα της θάλασσας.

 Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται και διατηρείται χρονικά το φαινόμενο στην περιοχή  δημιουργίας του, τόσο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκεί το swell, ακόμα και αν έχει σταματήσει η δημιουργία του. Παράλληλα μπορεί να έχει αλλάξει ακόμα και η αρχική διεύθυνση του.

Ενώ αυτά τα κύματα κινούνται μακριά από την περιοχή δημιουργίας του φαινομένου, η ενέργεια αυτή μεταφέρεται αρχικά από μικρό μήκος κύματος σε μεγαλύτερα και χαμηλής συχνότητας-ύψους κύματα. Αυτό το αποτέλεσμα θα είναι γνωστότερο σε όσους έχουν γνώσεις Φυσικής. Έτσι, το μήκος κύματος του swell αυξάνει με την απόσταση από τo σημείο δημιουργίας, αλλά το ύψος ή το πλάτος κύματος, μειώνεται σχετικά αργά.

Λόγω του μήκους τους σε σχέση με το ύψος τους , τα κύματα swell  δεν σπάνε, ακόμη και αν ο άνεμος εξακολουθεί να πνέει πάνω από το κύμα swell.

Ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει επάλληλα και πρόσθετα κύματα ανέμου επάνω από το swell. Συχνά, ο άνεμος σβήνει ή αλλάζει κατεύθυνση, έτσι ώστε τα κύματα του ανέμου μπορεί να είναι κατά μήκος του swell .

 Όταν ένα swell προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση από τα κύματα και το swell δημιουργείται από τοπικό άνεμο, τότε μπορεί να δείχνει ότι ένα μέτωπο καιρού πλησιάζει. Τα κύματα του ανέμου έχουν προκληθεί από τον τοπικό άνεμο μπροστά από το μέτωπο, ενώ η διόγκωση τους προκαλείται από τον άνεμο πίσω από το μέτωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να έχουμε swell από δυο η περισσότερες κατευθύνσεις. Ένα ισχυρό παράδειγμα swell είναι το αποτέλεσμα των σεισμών πάνω από θαλάσσιο χώρο και ονομάζεται τσουνάμι.

Η Ρεστία συμβαίνει όταν τα κύματα  συναντούν ένα εμπόδιο, όπως έναν τοίχο λιμανιού. Δεν διαχέεται πάνω στον λιμενοβραχίονα , αλλά όλη η κυματική ενέργεια ενεργεί όταν το κύμα χτυπάει σε ένα τοίχο-εμπόδιο. Μερική από την συνολική ενέργεια παραμένει ενεργή και ανακλάται πίσω με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια πολύ αναστατωμένη θάλασσα.

Θαλάσσια ρεύματα και παλίρροια

Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να μας δείξει πολλά. Με ην βοήθεια του GRS και του δρομόμετρου παρατηρούμε ότι ενώ το δρομόμετρο μας δείχνει ταχύτητα 4 μιλίων , στην πραγματικότητα το GPS που μας δείχνει την ταχύτητα μετακίνησης πάνω στον στερεό φλοιό της γης μας δείχνει μόνον 2 μίλια ταχύτητα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε εναντίον μας ένα ρεύμα με ταχύτητα δυο μιλίων . Στην Ελλάδα λόγω της  Τα πιο γνωστά θαλάσσια ρεύματα στην Ελλάδα είναι στον πορθμό του Ευρίπου όπου το θαλάσσιο ρεύμα φτάνει τα 6-8 μίλια. Υπάρχουν ρεύματα στο Αιγαίο που φτάνουν σχεδόν τον 1 κόμβο.

 

 

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

 

Αντιμάμαλο:

Κύμα που αντανακλάται κι ενισχύεται ακανόνιστα

Τραβέρσο:

αντιμονή, αντίθετα από τον άνεμο επάνω στον άνεμο/κύμα)

Σιγόντο:

Ο άνεμος μας έρχεται σε πιο ανοικτή γωνία από εκείνη που τον έχουμε (συνήθεις μικρές αλλαγές στην  διεύθυνση του ανέμου προς πρύμνη)

Φάτσα:

Ο άνεμος έρχεται σε πιο κλειστή γωνία από εκείνη που τον έχουνε (συνήθεις μικρές αλλαγές στην διεύθυνση του ανέμου προς την πλώρη)

Σπηλιάδα

Ριπή ισχυρού ανέμου μικρής διάρκειας Ανεμολόγιο: Κυκλικό   σχήμα στον   Χάρτη με ένδειξη μοιρών προς εύρεση πορειών και διοπτεύσεων.

Ρέφλα:

αλλαγή στην ένταση του αέρα που φαίνεται στην επιφάνεια του νερού με πιο σκούρο χρώμα

Καραντί, ρέστια

Αποθαλασσία, κύμα που παραμένει χωρίς την ύπαρξη ισχυρού ανέμου

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
ΔΥΝΑΜΗ CORIOLIS
ΑΝΕΜΟΣ
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
ΚΑΙΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ
ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

©  copyright: Φίλιππος Βιντζηλαίος

Το φωτογραφικό υλικό όλων των κεφαλαίων του Sailbook προέρχεται απο το αρχείο του Φίλιππου Βιντζηλαίου.

bottom of page